Link-uri debate

Informatii utile

Competitii internationale pentru care ne pregatim

Printre cele mai importante competitii internationale de debate adresate institutiilor de invatamant superior se numara:

  • European Universities Debating Championship (EUDC)
    Competitie anuala adresata echipelor din universitatile din Europa. Foloseste formatul “British Parliamentary” (cu 4 echipe de cate 2 membri) si are loc la sfarsitul verii, in luna august. Editia curenta are loc la Tallin, Estonia (vezi Tallin EUDC 2017). Urmatoarea editie va avea loc la Edimburgh, Scotia (vezi Scottish EUDC 2018).
  • World Universities Debating Championship (WUDC)
    Este cea mai mare competitie de debate, dar si unul dintre cele mai mari evenimente studentesti din lume. Se desfasoara in formatul “British Parliamentary” si are loc in perioada dintre Craciun si inceputul lunii ianuarie. Editia curenta va avea loc intre 27 decembrie si 4 ianuarie la Ciudad de Mexico (vezi WUDC Mexico 2018). Urmatoarea editie va avea loc la Cape Town, Africa de Sud (vezi Cape Town WUDC 2019)

Vreti sa vedeti inregistrari video ale meciurilor de la aceste competitii? Cu siguranta veti fi impresionati de meciurile unora dintre cei mai spectaculosi debateri din lume. Pentru asta, folositi termeni de cautare precum “EUDC“, “WUDC” sau “Australs” pe Youtube, Vimeo sau alte site-uri de video-sharing.


Parteneri

Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea din Bucuresti   Facultatea de Stiinte Politice, SNSPA Facultatea de Comunicare si Relatii Publice, SNSPA       Facultatea de Management, SNSPA        International Advertising Association Romania


Ce spun cei care ne cunosc despre noi

Fiecare ocupatiune umana se transforma, o data cu curgerea timpului, intr-o arta. Cam asa este si cu artele discursive. Vorbitul in public sau argumentatia au nevoie de educatie. De aceea cred ca initierea unui club de discurs public este un lucru extraordinar. Mai ales intr-o societate in care sunt favorizate solutiile facile. In care totul este preasambat si consumat pe fast-forward. Si totusi, intr-o lume in care ne este mai usor sa ne deplasam degetele pe tastatura sau pe ecranul telefonului, pentru a da raspunsurile rapid si a sari mai departe, este nevoie de ceva mai profund. De efortul peripatetic de a ajunge intr-un loc unde gasesti alti oameni ce se provoaca sa descopere excelenta (arête-ul aristotelic). Iar acesta excelenta trebuie in mod necesar sa cuprinda, pe langa arta de a vorbi, si arta de a-l asculta pe celalalt. Doar asa putem construi impreuna un dialog.

Catalin Tenita, activist civic, iubitor de cuvinte