Membri/Sustinatori

Despre experienta pe care o poti avea la Ethos Club powered by Telekom vorbesc cel mai bine oamenii care au participat la el sau care ne sustin.

Clubul Ethos este o introducere în cultura dezbaterii! Este un proiect minunat, cu două ţinte clare: 1) o “împuternicire” a persoanelor care participă la el; 2) o igenizare a spaţiului public, sufocat acum de grămezile de gunoi discursiv, adică de deşeuri sterile – care nu au nici funcţie cognitivă, nici funcţie deliberativă (pur şi simplu, românii se dau unii la alţii, ca la balamuc).

Dumitru Bortun, profesor SNSPA

Am incredere in proiectele lui Dragos Dehelean. Imi amintesc cu mare placere de proiectul “Olimpiadele Comunicarii”, un adevarat succes al perioadei studentiei mele. Intr-o perioada in care comunicarea este tot mai virtuala, un exercitiu fata in fata de interactiune este binevenit. Nu doar argumentarea si bogatia de cuvinte sunt esentiale in dezbaterile clubului, dar si capacitatea de a-l asculta pe celalalt. Daca inca esti de parere ca vorbitul in public iti provoaca tahicardie, daca iti este frica sa dai ochii cu comisia de licenta sau disertatie atunci join the club! Ethos Club.

Conferentiar doctor Alin Stancu, profesor ASE Bucuresti

Atunci când te afli într-un platou de televiziune, timpul îţi poate fi prieten şi duşman, în acelaşi timp. Două minute ar putea fi insuficiente, atunci când ai multe informaţii de transmis, sau un timp mult prea mare, în alte situaţii. Modul în care reuşeşti să gestionezi acest timp este strâns legat de felul în care comunici, de bagajul de cunoştinţe, dar, poate cel mai mult, de încrederea în propriile forţe. Adică acele abilităţi de comunicare pe care le poţi dobândi într-o şcoală non-formală, într-un mediu plăcut, alături de specialişti. Aşa cum poţi găsi în Clubul Ethos. Aşa că, hai în Clubul Ethos! Paşii sunt simpli: vă înscrieţi, participaţi la întâlniri şi apoi vă puteţi analiza schimbările în modul în care comunicaţi. Mai simplu, mai eficient şi cu o puternică doză de încredere.

George Vochin, realizator TV, profesor colaborator FJSC

Daca timp de doua mii de ani arta retoricii a fost predata doar unor elite, astazi, debate-ul este accesibil tuturor, iar asta il face un instrument democratic indispensabil, pentru ca ii inarmeaza pe cat mai multi cu abilitatea de a explica si de a convinge. Din pacate, pe masura ce tehnologia se dezvolta, iar viata se muta pe Facebook, vedem ca oamenii nu mai stiu sa comunice, iar adresarea devine mai degraba un handicap in relatia cu ceilalti. De aceea, debate-ul ofera o tehnica necesara atat pentru disciplinarea propriei cariere, cat si pentru re-descoperirea unui mod eficient de a interactiona cu ceilalti. E momentul ca un astfel de “sport” sa devina popular in toate universitatile din Romania. E momentul sa devina trendy.

Cristian Pirvulescu, politolog, Decan Facultatea de Stiinte Politice, SNSPA

Sunt jurnalist de politica interna si, in meseria mea, cea mai des intalnita scuza a demnitarilor este: “a fost o greseala de comunicare“. In majoritatea cazurilor e doar un cliseu, spus pentru ca pare benign. In realitate insa, e dovada ca politicenii inca mai cred ca, pentru noi, comunicarea corecta e un simplu moft. Asa cum privesc eu lucrurile, o persoana publica incapabila sa comunice coerent si argumentat nu merita si nu trebuie ascultata. Comunicarea eficienta nu e doar forma de decenta fata de interlocutor, ci si proba unei minti lucide. Simplificand, totul incepe si se sfarseste prin comunicare. Pe scurt, fara comunicare argumentata nu poate exista dezbatere, iar suspendarea dezbaterilor inseamna esecul democratiei. Deci, daca scopul clubului Ethos e sa dezvolte abilitatile de comunicare si sa cultive pasiunea pentru dezbatere, Ethos devine un argument al democratiei.

Razvan Zamfir, realizator TV

In orice domeniu, pentru a-ti putea pune in aplicare o idee, ai nevoie de sustinerea si participarea celorlalti. Iar pentru asta, trebuie sa-ti argumentezi ideea in fata lor, astfel incat s-o imbratiseze si sa puna umarul la materializarea ei. In plus, inainte de a argumenta in fata altora, trebuie sa-ti oferi mai intai tie cele mai clare si convingatoare argumente, sau altfel risti sa fii tu primul care o abandoneaza. De aceea, in calitate de om de vanzari si de antreprenor in IT, consider clubul de dezbateri Ethos un loc de invatare si antrenament absolut necesar pentru dezvoltare.

Ciprian Salceanu, antreprenor IT

Gerald Ford spunea “dacă aş fi din nou la şcoală, m-aş concentra pe două lucruri: să învăţ să scriu şi să vorbesc în faţa unui public, pentru că nimic în viață nu este mai important decât abilitatea de a comunica eficient.” Ca persoană, angajat sau lider de ONG mi-am exersat condeiul în multe contexte şi formate – de la scenarii şi articole până la contracte, rapoarte sau studii complexe – şi toate m-au ajutat, la un moment dat. Dar m-am întors la şcoala oferită de Clubul Ethos (în ciuda lungii experiențe de formator), pentru a putea fructifica mai bine rarele ocazii in care pot sa exprim opiniile celor pe care ii reprezint în faţa unor decidenţi, atunci când se discută politici publice care ne afectează domeniul de activitate, întreaga societate şi viitorul. Da, ştiu să vorbesc cu pasiune şi pot fi convingătoare (cum spune Esop – “Convingerea este de multe ori mai eficientă decât forţa”), însă mi-am dat seama şi cât de important este să comunic în public argumentat, concis, cu impact, eficient.

Rodica Barbuta, lider ONG

Cu totii avem o parere/idee, indiferent de subiect/domeniu, numai ca nu toti reusim sa o transmitem astfel incat aceasta sa ajunga nealterata la cei cu care comunicam. Coerenta in dialog, fluenta, dictia, tonul vocii, claritatea mesajului, precum si increderea in sine si lejeritatea abordarii unui subiect se pot imbunatati si stapani. Haideti deci sa ne antrenam in Clubul Ethos pentru ca discursul nostru sa nu (mai) aiba cusur!

Carmen Acatrinei, profesoara ASE

Dupa ce am participat la o dezbatere a clubului Ethos mi-am propus sa nu le mai ratez. E un prilej excelent de exersare a abilitatilor de discurs public, intr-un mediu “sigur”, in care poti sa “te faci de ras” cat vrei, dar, cu siguranta, vei pleca de acolo mai bun: dezbaterile de idei au subiecte interesante, sunt oameni inteligenti de la care ai ce invata si primesti feedback detaliat, care te va ajuta sa cresti, sa te perfectionezi. De la tehnica discursului pana la gasirea rapida de argumente cu impact, toate aceste exercitii te vor ajuta sa te pui in valoare mai bine, fie ca esti student, trainer, vorbitor sau consultant care vrea sa influenteze prin ceea ce spune! Nu in ultimul rand, este un prilej minunat sa iti faci prieteni noi dintre oameni valorosi, cu preocupari interesante si experiente diverse.

Florin Glinta, consultant si trainer

Suntem structuri emoţionale conectate la dialog. Nu poţi acţiona fără o pregătire în acest sens. Frica este argumentul pentru care mulţi dintre noi esuăm. Iubirea este argumentul pentru care reuşim. Clubul Ethos este argumentul argumentului in conflict cu o criza a dialogului ne-argumentat. Ne plac poveştile, dar mai mult ne plac poveştile argumentate, poveştile SMART 🙂 le-aş spune eu. Hai şi tu alături de noi într-o lume argumentată şi plină de iubire: ETHOS.

Visinel Balan, lider ONG si consilier parlamentar

Fiecare ocupatiune umana se transforma, o data cu curgerea timpului, intr-o arta. Cam asa este si cu artele discursive. Vorbitul in public sau argumentatia au nevoie de educatie. De aceea cred ca initierea unui club de discurs public este un lucru extraordinar. Mai ales intr-o societate in care sunt favorizate solutiile facile. In care totul este preasambat si consumat pe fast-forward. Si totusi, intr-o lume in care ne este mai usor sa ne deplasam degetele pe tastatura sau pe ecranul telefonului, pentru a da raspunsurile rapid si a sari mai departe, este nevoie de ceva mai profund. De efortul peripatetic de a ajunge intr-un loc unde gasesti alti oameni ce se provoaca sa descopere excelenta (arête-ul aristotelic). Iar acesta excelenta trebuie in mod necesar sa cuprinda, pe langa arta de a vorbi, si arta de a-l asculta pe celalalt. Doar asa putem construi impreuna un dialog.

Catalin Tenita, activist civic, iubitor de cuvinte 

Despre Ethos pot spune ca este un club concentrat pe esential, riguros, atent la detalii si orientat spre invatare. Ce se intampla acolo, de fapt? Se creeaza experiente de invatare in care unii participa direct iar ceilalti observa si, prin feed-back individualizat, se trag concluzii utile pentru toti. Nu se simuleaza, se aplica. Dezbarerile sunt cat se poate de serioase, temele atent alese, unele se axeaza pe valori sociale si au potential mare de conflict, altele sunt mai aride dar cu miza mare. Pasiunea nu lipseste, competitia ofera motivatie si este ingredientul principal al invatarii.  Recomand o astfel de scoala non-formala oricarui tanar care se gandeste la o cariera publica, indiferent de domeniu. Felicitari lui Dragos Dehelean pentru initiativa!

Ciprian Ciucu, lider politic (PNL)

Necesitatea gindirii zi de zi, ceas de ceas, clipa de clipa rezida dintr-un motiv foarte simplu: astazi ne-am sufoca sub un ocean de informatii, in absenta acestei fundamentale facultati cerebrale. Gindirea este ceea ce sta intotdeauna inaintea si in spatele oricarui succes, iar argumentarea este procesul prin care gindirea isi atinge gradul maxim al functiei sale sociale. De aceea, ideea clubului Ethos este una care trebuie apreciata si sprijinita, pentru a creste in cit mai multi aceasta capacitate.

Marius Vacarelu, profesor SNSPA

Constantin FloreaLa inceputul acestui an, unele evenimente politico-sociale m-au convins ca este necesara pregatirea in domeniul dezbaterii, pentru a avea candva si in Romania un proces decizional coerent, transparent si in interesul societatii bazat pe idei corect argumentate. Pregatirea profesionala si experienta intr-un anumit domeniu nu sunt suficiente pentru structurarea si transmiterea argumentelor in asa fel incat interlocutorii sau receptorii mesajelor sa te ia in serios. Dupa doar 5 workshop-uri in cadrul Ethos club pot spune ca ¼ teorie + ¾ practica argumentatiei in debate m-au facut sa vad mai clar si mai increzator faptul ca noi, oameni simpli cu o pregatire adecvata in diverse domenii putem crea si disemina idei clare, sa corectam deficientele de comunicare si sa cream premisele unor dezbateri de substanta care sa fie luate in serios in viitorul apropiat.

Constantin Florea, consultant achizitii publice

Dan NeceaNu pricepem de ce e important sa stii sa vorbesti, o vreme. Credem, cu totii – ca stim sa vorbim. Nu pricepem, si mai multa vreme, pentru ce atunci cand vorbesti – trebuie sa fii limpede. Clar, ca argumentul care iti insinueaza adevarul. Nu mai pricepem, apoi, de ce atunci cand vorbim, nu ne intelegem – sau nu ne facem intelesi. Nu pricepem nici pentru ce, desi simtim ca avem dreptate, nu putem sa ne facem cunoscuta aceasta dreptate. Nici, barem, ironia. Ori subtilitatile. Si toate aceste confuzii se datoreaza, m-am gandit, faptului banal ca gandim, vorbim si argumentam pe coridoare diferite. Ethos Club, mi-am zis atunci, poate fi un loc de intalnire al argumentelor noastre atat de indreptatite.

Dan Necea, jurnalist

Floridana CercelPublic speaking? Debate? Poate suna pompos, pentru unii. Pentru mine inseamna dictie, claritatea mesajului, siguranta, conectarea la propria voce si coerenta in dialog. Aceste lucruri erau ambigue pentru mine, iar faptul ca nu puteam sa imi stapanesc propriile idei imi intarea sentimentul de nesiguranta. Stiind stiintele sociale, dar si pe cele juridice, consider ca este necesar ca eu, viitor functionar, sa stapanesc aceste tehnici si sa le imbunatatesc. In ajutorul meu a venit Clubul Ethos, un loc unde ma simt intre prieteni, unde ma dezvolt constant, datorita faptului ca invat de la profesionisti!

Floridana Cercel, studenta Administratie publica

Simona FleantaPentru mine, Clubul Ethos este ca un mentor in materie de discurs public! Ma motiveaza sa lupt ca frazele pe care le comunic sa fie in limba Romana si sa nu pic in capcana “Romlish”, iar discursul să devina calitativ si deferit de ce se gaseste cotidian. Clubul imi sporeste gandirea critica pe domenii critice, ceea este important pentru mine, ca lider de proiecte civice.

Simona Fleanta, antreprenor social

Stefan MurariuAm avut mereu o afinitate pentru arta comunicării, insa nu am realizat că pot investi şi dezvolta această abilitate în mod constant şi eficient. Clubul Ethos mi-a oferit oportunitatea de a-mi construi o imagine de ansamblu asupra a ceea ce înseamnă discursul şi comunicarea eficientă, două elemente critice la care apelăm, indiferent de domeniul de activitate. Pe planul secundar, dar cel puţin la fel de important, am avut ocazia şi plăcerea de a cunoaşte şi relaţiona cu oameni extraordinari de pe urma cărora am avut doar de învăţat!

Stefan Murariu, student FJSC

Ma uit acum cu mult mai mare atentie la mine: cat de usor imi vin ideile? Cum se combina respiratia cu ritmul in care vorbesc? Cat de usor mi-e sa inteleg si sa notez discursurile pe care le ascult? Cat de relaxat, de degajat sau chiar amuzant pot fi, atunci cand vorbesc pe subiecte pe care alta data le-as fi considerat sterile? Ei bine, pentru ca sunt surprins mereu de cum imi (re)depasesc limitele, dupa fiecare sedinta de Club, ma face sa revin cu si mai mare ambitie si cu dorinta de a experimenta, la urmatoarea…

Dragos Dehelean, consultant comunicare, instructor


Parteneri

Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea din Bucuresti   Facultatea de Stiinte Politice, SNSPA Facultatea de Comunicare si Relatii Publice, SNSPA       Facultatea de Management, SNSPA        International Advertising Association Romania