Link-uri debate

Informatii utile

Competitii internationale pentru care ne pregatim

Printre cele mai importante competitii internationale de debate adresate institutiilor de invatamant superior se numara:

  • European Universities Debating Championship (EUDC)
    Competitie anuala adresata echipelor din universitatile din Europa. Foloseste formatul “British Parliamentary” (cu 4 echipe de cate 2 membri) si are loc la sfarsitul verii, in luna august. Editia curenta are loc la Tallin, Estonia (vezi Tallin EUDC 2017). Urmatoarea editie va avea loc la Edimburgh, Scotia (vezi Scottish EUDC 2018).
  • World Universities Debating Championship (WUDC)
    Este cea mai mare competitie de debate, dar si unul dintre cele mai mari evenimente studentesti din lume. Se desfasoara in formatul “British Parliamentary” si are loc in perioada dintre Craciun si inceputul lunii ianuarie. Editia curenta va avea loc intre 27 decembrie si 4 ianuarie la Ciudad de Mexico (vezi WUDC Mexico 2018). Urmatoarea editie va avea loc la Cape Town, Africa de Sud (vezi Cape Town WUDC 2019)

Vreti sa vedeti inregistrari video ale meciurilor de la aceste competitii? Cu siguranta veti fi impresionati de meciurile unora dintre cei mai spectaculosi debateri din lume. Pentru asta, folositi termeni de cautare precum “EUDC“, “WUDC” sau “Australs” pe Youtube, Vimeo sau alte site-uri de video-sharing.


Parteneri

Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea din Bucuresti   Facultatea de Stiinte Politice, SNSPA Facultatea de Comunicare si Relatii Publice, SNSPA       Facultatea de Management, SNSPA        International Advertising Association Romania


Ce spun cei care ne cunosc despre noi

Daca timp de doua mii de ani arta retoricii a fost predata doar unor elite, astazi, debate-ul este accesibil tuturor, iar asta il face un instrument democratic indispensabil, pentru ca ii inarmeaza pe cat mai multi cu abilitatea de a explica si de a convinge. Din pacate, pe masura ce tehnologia se dezvolta, iar viata se muta pe Facebook, vedem ca oamenii nu mai stiu sa comunice, iar adresarea devine mai degraba un handicap in relatia cu ceilalti. De aceea, debate-ul ofera o tehnica necesara atat pentru disciplinarea propriei cariere, cat si pentru re-descoperirea unui mod eficient de a interactiona cu ceilalti. E momentul ca un astfel de “sport” sa devina popular in toate universitatile din Romania. E momentul sa devina trendy.

Cristian Pirvulescu, politolog, Decan Facultatea de Stiinte Politice, SNSPA